Zbytky zdiva malého, historicky nedoloženého hrádku, který dle archeologických nálezů fungoval v 15. a na poč. 16. st. Zřejmě se jedná o strážní hrádek blízkého Švihova. Dochovány zbytky přízemí dvouprostorové věžovité budovy, příkop a valy.
Zadní část dvouprostorové věže
Z hradu Kokšína se dochovalo jen několik malých zdí. Pod hradem v bývalém lomu je již mnoho let divoké tábořiště, velmi pěkné místečko s ohništěm.
28.5. 2002

turistické

Zbytky hrádku Kokšína jsou ukryty na zalesněném vršku nad řekou Úhlavou asi 1, 5 km od nádraží ve Švihově a 600 metrů západně od stejnojmenné vesničky, ležící na hlavní silnici č. 27 mezi Švihovem a Klatovami. Stačí se jen držet červené turistické značky a po krátkém ale strmém výstupu zde najdete zbytky přízemí mohutné dvouprostorové věže či paláce. Vzhledem k tomu, že z vrcholu je krásný výhled a že pod hradem je navíc hezké koupání v tůni

Filip Matoušek, 10.8. 2005

historie

Historie sídla není bohužel známa, neboť se v historických pramenech vůbec neobjevuje, a tak můžeme jeho osídlení datovat pouze na základě nemnoha dosavadních archeologických nálezů, které svědčí o osídlení lokality v průběhu 15. a na počátku 16. století. V odborné literatuře zatím převažuje názor, že by se mohlo jednat o předsunuté opevnění související s obranou nedalekého vodního hradu Švihova. Lokalitu tvořila dvouprostorová nejspíše