Karmelitánský klášter založen Karlem IV. v r. 1347. Komunita od husitských válek strádala, definitivně zanikla r. 1543. Od r. 1603 zde sídlí františkáni (s přestávkou 1950–90). Klášterní budovy stojí zčásti na místě nedokončeného trojlodí kostela.
Pohled z Františkánské zahrady
Graficke pismenko Kostel tvoří nejvyšší chrámová loď celé Prahy a po sv. Vítu je také největší, a to nikdy nebyl dostavěn do plánované rozlohy. Původně měl chrám sahat až někam k dnešní soše Josefa Jungmanna. Nyní je nejlépe vidět z františkánské zahrady. Uvnitř vás osloví největší sloupový oltář v Praze.

historie

Tento kostel byl založen spolu s nově vznikajícím klášterem karmelitánů roku 1347 samotným Karlem IV. Dokončen byl sice pouze chór v roce 1397, ale i tak je nejvyšší kostelní stavbou Prahy. Důležitou úlohu sehrál při husitském revolučním hnutí, kázal zde mluvčí chudiny Jan Želivský Ten tu byl také v roce 1422 pohřben.

Melicharova kočka
    Jednou z pověstí, která se ke kostelu váže, je o měšťanovi Melicharovi. Ten si dal před svou smrtí do závěti, že spolu s ním musí být pochována i jeho oblíbená kočka. Kočka však měšťana přežila, a proto ji museli zabít. Její duch se proto každou noc v kostele prochází.

klášter
    Praha 1-Nové Město