Most Malabadi přes řeku Batman je vrchol středověkého seldžuckého stavitelství. Vystavěn v letech 1146 – 1154. Až do roku 1950 sloužil k běžné dopravě. Délka 150 metrů, rozpětí 38,6 metrů, výška 19 metrů od hladiny vody. Rekonstrukce v padesátých letech 20. stol. Zapsán na seznam lokalit světového dědictví UNESCO.
Most Malabadi v Turecku
© Pavel Vítek 09/2011
Graficke pismenko Most Malabadi je most přes řeku Batman nedaleko města Silvan v jihovýchodním Turecku. Leží 134 km západně od západního břehu jezera Van, 575 km východně od pobřeží Středozemního moře a 620 km jižně od gruzínského města Batumi u Černého moře.

historie

Most Malabadi je obloukový most přes řeku Batman. I když podobných mostů existuje na území ovládaném ve středověku Turky více (pravděpodobně nejznámější je v hercegovinském Mostaru), most Malabadi bývá považován za největší dochovanou stavbu tohoto typu. Stavba mostu začala v roce 1146 a byla dokončena v roce 1154. Podle místního historika z 12. století Ibn al-Azraq al-Farīqī nahradil stávající most postavený v letech 668 - 669, který

Pavel Vítek – zdroj: whc.unesco.org/en/tentativelists/6113/, 28.7. 2020

popis

Rozpětí mostu vede kolmo k řece. Přístupy se zvedají z úrovně země, aby vyzdvihly střední rozpětí, které je svým obloukem vysoko nad nejhlubší částí řeky. Přístupy jsou postaveny z barevného masivního zdiva a mají v nich vestavěné malé oblouky, které propouštějí povodňové vody. Celková délka mostu je přibližně 150 metrů a rozpětí hlavního oblouku 38,6 metrů. Jeho výška je 19 metrů od hladiny vody. Byl postaven z barevných kamenů. Dvě opory mostu

most
    Turecko