Pasargady byly hlavním městem starověké perské říše. O archeologickém nalezišti se soudí, že je mauzoleem Cyruse Velkého. Tumba má šest širokých schodů vedoucích k hrobu, a nízký úzký vchod.
Pasargady v Íránu
Hrobka Cyruse Velkého
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Pasargady najdeme v Iránu, asi 800 km jižně od Teheránu a 130 km severovýchodně od města Šíráz, centrem provincie s více než milionem obyvatel. Od Persopole jsou vzdáleny asi 70 km jihozápadně.

historie

Pasargady byly hlavním městem starověké perské říše a místem posledního odpočinku jejího zakladatele Kýra Velikého. V současné době jsou na seznamu světového dědictví UNESCO. Podle tradice byly Pasargady původně nazývány Země skal. Založeny byly v 6. století jako první hlavní město Achajmenovské říše. Základy města položil Cyrus Velký roku 550 př. n. l. Město zůstalo hlavním městem Achajmenovské říše, dokud jej Darius nepřesunul do Persopole.

popis

Archeologické naleziště se rozkládá na ploše 1,6 km a zahrnuje oblast, o které se obvykle soudí, že je mauzoleem Cyruse Velkého. Také se zde nachází zbytky dvou královských paláců. Nejvýznamnější památkou v Pasargade je hrobka Cyruse Velkého. Má šest širokých schodů vedoucích k hrobu, jehož tumba je 3,17 m dlouhá, 2,11 m široká a 2,11 m vysoká a má nízký a úzký vchod. Přestože neexistují žádné důkazy, které by hrobku označovaly jako Cyruse,

pomník, památník
    Írán