Minerální prameny poprve popsány v 16. stol., dnes komplex vodoléčebného ústavu s hotely a sanatorii v areálu lesoparku. Hlavní budova Eliška, impozantní Šárka, či wellness Diana. V místě vodní svět Termály Losiny pro širokou veřejnost. Lázním slouží pět sirnatých pramenů.
Pavilon Šárka
Graficke pismenko Velké Losiny jsou oblíbeným výletním místem v podhůří Jeseníků. Leží asi 8 km severovýchodně od Šumperka. Proslaveny jsou zdejším zámkem, starobylou funkční papírnou, čarodějnickými procesy a lázněmi. Právě lázně a návazné služby s penziony, stravováním, relaxací a ozdravnou kůrou, činí z Velkých Losin turisticky atraktivní lokalitu. V okolí najdeme mnoho zajímavých míst - namátkově: rozhledna Bukovka, veteran muzeum a minizoo v Rapotíně, dřevěný kostel v Maršíkově, přístupnou oboru, či zámky Sobotín a Loučná nad Desnou.
Rozehnal Ivo, 4.3. 2020

historie

Termální lázně Velké Losiny se nachází ve středu obce, západně pod Lázeňským vrchem (729 m n.m.) v prostoru lesoparku při potoce Račince. Komplex lázní se skládá ze čtyř lázeňských hotelů, wellness hotelu a nového termálního parku. Hlavní lázeňskou budovou je hotel Eliška, který se skládá ze dvou propojených budov. V tomto komplexu najdeme i půvabnou vestavěnou kapli sv. Kříže. Další budovou v lázeňském areálu je impozantní sanatorium Šárka.

Rozehnal Ivo - zdroj - web: lazne-losiny.cz, termaly-losiny.cz, 4.3. 2020
     Šumperk  (SU)