Pozdně barokní žulová sloupková boží muka z roku 1774 tvarově odpovídají obdobným památkám v tomto regionu. Dřík je mírně soudkovitý, lucerna je zakončena stříškou v podobě komolého jehlanu. Na něm byla původně kamenná koule s dvouramenným kovaným křížkem. Památkově chráněna jsou od roku 1958.
© Milan Caha 01/2020
Graficke pismenko Batelov (německy Battelau) je městys po obou stranách historické česko-moravské zemské hranice. Má dlouhou historii, sahající do 13. století. Na jeho území lze nalézt řadu památek – dva zámky, farní a hřbitovní kostel, židovskou čtvrť se synagogou a židovským hřbitovem, několik plastik a řadu božích muk a křížů. V Batelově je železniční nádraží, projíždí jím řada autobusových spojů. Cyklisté zde najdou několik cyklotras, pěší turisté mohou využít dvě značené turistické trasy a naučnou stezku.
6.1. 2020

popis

Barokní žulová sloupková boží muka z roku 1774 stojí v remízku na vrchu Posvátný při silnici do Nové Vsi. Na přední straně podstavce je datace božích muk. Dřík je mírně soudkovitý, lucerna je zakončena stříškou v podobě komolého jehlanu. Na něm byla původně kamenná koule s dvouramenným kovaným křížkem, které v současnosti chybí.
    křížek, boží muka
     Jihlava  (JI)