Sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Zdislavy z roku 1709. Hodnotný příklad barokního sochařství Českolipska. Sv. Jan ve svém typu v kanovnickém odění stojící v kontrapostu s volnou pravou nohou. Sv. Zdislava je zachycena v řádovém oděvu terciářky, se škapulířem a se svrchním pláštěm přes ramena.
Sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Město Jablonné v Podještědí leží na silnici č. 13, spojující Děčín s Libercem. Jen vzdáleno 18 km východně od Nového Boru a 25 km západně od Liberce. Sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Zdislavy najdeme před bazilikou minor sv. Vavřince a sv. Zdislavy, na Dominikánském náměstí. Stojíme-li čelem k bazilice, sochy máme po pravé ruce.

historie

Obě sochy pocházející z roku 1709 nechali zhotovit Berkové z Dubé, tehdejší majitelé panství. Obě sochy byly původně umístěny na břehu Zámeckého rybníka po pravé straně komunikace směřující z centra města k zámku Nový Falkenburk a posléze do nedalekých Kunratic. Vzhledem k vysoké frekvenci nákladní dopravy byly sochy ze svého původního umístění nejprve přeneseny k bazilice sv. Vavřince, kde byly umístěny ovšem pouze provizorně. Následně došlo k

popis

Socha sv. Jana Nepomuckého spočívá na masivním hranolovém podstavci, který je po obou stranách na bocích rozšířen menšími hranoly s okosenými rohy. Ty slouží jako samostatné podstavce pro obláčky a andělské hlavičky. Čelní stěna středního hranolu je opatřena rozměrným znakem Berků z Dubé. Nad římsou středního hranolu se nalézá nevysoký nástavec tvarově upravený jako mostní oblouk, pod kterým je pětice zlacených svatojanských hvězd. Na tomto

socha, monument
    Liberecký kraj