Nad hlavní římsou sloupu je hranolový členitý nástavec s reliéfem ve středním poli. Na bocích výjevu křídlové nástavce s andílky a s nižším s vázami a boltci. Nad římsou socha Boha Otce sedícího na oblaku s anděly a dalšími atributy. Kulturní památka ČR od r. 1965.
Sloup se sochou Boha Otce v Jablonném v Podještědí
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Město Jablonné v Podještědí leží na silnici I/13, spojující Děčín s Libercem. Je vzdáleno 18 km východně od Nového Boru a 25 km západně od Liberce. Sloup se sochou Boha Otce najdeme na ulici Zdislavy z Lemberka, která vychází z náměstí Míru před zámečkem Pachtů z Rájova.

historie

Sloup nacházející se v ulici Zdislavy z Lemberka nechal údajně zřídit poštmistr Johann Feuereisen. Součástí sloupu je reliéfní vyobrazení sv. Josefa s Ježíškem, stejně jako na hlavici sloupu umístěná socha Boha Otce.

popis

Nad hlavní odstupňovanou římsou je hranolový členitý nástavec s reliéfem ve středním poli, s výjevem Rafaela a Tobiáše Na bocích výjevu jsou křídlové nástavce s andílky a na bocích hranolu jsou nižší nástavce s vázami a boltci. Nad reliéfem několikrát zvlněná římsa, nad ní na mohutném soklu vztyčen čtyři metry vysoký dřík sloupu s akantovou hlavicí s reliéfními volutami. V nároží je uzavřený římsovou deskou se středovými hlavicemi andílků. Nad