Nad hlavní římsou sloupu je hranolový členitý nástavec s reliéfem ve středním poli. Na bocích výjevu křídlové nástavce s andílky a s nižším s vázami a boltci. Nad římsou socha Boha Otce sedícího na oblaku s anděly a dalšími atributy. Kulturní památka ČR od r. 1965.
Sloup se sochou Boha Otce v Jablonném v Podještědí
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Město Jablonné v Podještědí leží na silnici I/13, spojující Děčín s Libercem. Je vzdáleno 18 km východně od Nového Boru a 25 km západně od Liberce. Sloup se sochou Boha Otce najdeme na ulici Zdislavy z Lemberka, která vychází z náměstí Míru před zámečkem Pachtů z Rájova.

historie

Sloup z první čtvrtiny 18. století nacházející se v ulici Zdislavy z Lemberka je v pramenech poprvé zmíněn roku 1850 v soupisu soch Jablonské farnosti. Podle něj jej údajně nechal zřídit poštmistr Johann Feuereisen. Součástí podstavce sloupu je reliéfní vyobrazení sv. Josefa s Ježíškem, stejně jako na hlavici sloupu umístěná socha Boha Otce. V roce 1981 byl restaurován akademickým sochařem Ladislavem Šobrem.

popis

Nad hlavní odstupňovanou římsou je hranolový členitý nástavec s reliéfem ve středním poli, s výjevem Rafaela a Tobiáše Na bocích výjevu jsou křídlové nástavce s andílky a na bocích hranolu jsou nižší nástavce s vázami a boltci. Nad reliéfem několikrát zvlněná římsa, nad ní na mohutném soklu vztyčen čtyři metry vysoký dřík sloupu s akantovou hlavicí s reliéfními volutami. V nároží je uzavřený římsovou deskou se středovými hlavicemi andílků. Nad

socha, monument
    Liberecký kraj