Původní kaple zde stála od roku 1798. Nová kaple postavena roku 1899. V roce 1945 obyvatelé Lasvic před svým odsunem do Německa sňali zvon a zakopali. Kaple chátrala a hrozilo její stržení. Současnou rekonstrukci kaple provedli v letech 2002–2012 na vlastní náklady její majitelé manželé Jandlovi.
Kaple sv. Josefa z Calasanzy v Lasvicích, místní části Zákup
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Lasvice jsou místní částí města Zákupy. Leží na odbočce ze silnice spojující Zákupy s Novým Borem. Spojení je autobusem, ale jen ze zastávky, ležící na hlavní silnici vzdálené asi 900 m od kaple. Vlakem je spojení jen do zastávky Zákupy Božíkov, která je vzdálena 4 km.

historie

Zhruba na místě dnešních domů stávala původní ves Lasvice, poprvé zmíněná při obcházení hranic panství v roce 1554 za vdovy po Zdislavu Berkovi z Dubé Anně z Vartenberka. Ves zanikla pravděpodobně za třicetileté války. Bavorský vévoda Klement František de Paula po smrti své matky Marie Anny Karolíny z Neuburgu vydal v roce 1752 povolení asi desítce mužů postavit nová obydlí na místě zaniklé původní vsi. Několik metrů severně od stávající kaple

Vítek Pavel – zdroj: informační cedule u kaple, 3.10. 2019

pověsti

Životopis: Iosephus de Calasanz (Josef z Calasanzy) se narodil 11. 3. 1556 na hradě Calasanza u Peralta de la Sal v Aragonii (v severním Španělsku) jako druhý syn Petra Kalasanského a Marie z Gastonu. Po škole v Estadille odešel v 15 letech na práva do Leridy. Vynikal jak nadáním, tak zbožností. Už při studiu filozofie toužil po kněžství. Vystřídal více španělských univerzit. Za studií teologie ve Valencii se ho snažila svést jedna vzdálená

Pavel Vítek – zdroj: Životopisy svatých, 3.10. 2019