Klasicistní socha z roku 1885. Stojí na třídílném podstavci s profilovanými prvky. Na zadní straně hlavice podstavce jméno „Ignaz Kunstner“, pravděpodobně autor díla. V roce 2011 proběhla restaurace sochy, vrácena na své původní místo.
Socha sv. Jana Křtitele v Zákupech v Mimoňské ulici
© Pavel Vítek 9/2019
Graficke pismenko Město Zákupy se nachází 9 km východně od České Lípy a 7 km západně od Mimoně. Městem prochází hlavní silnice z České Lípy do Mimoně a Mnichova Hradiště. Také zde vede železniční trať č. 086 Česká Lípa – Liberec. V současnosti je nádraží Zákupy pro osobní dopravu zrušeno a je nutno využívat zastávku Zákupy – Božíkov. Z této zastávky je ale do města blíž než z nádraží. Sochu sv. Jana Křtitele najdeme v Mimoňské ulici, která vychází z náměstí jižním směrem na Mimoň a asi po 200 m sochu na pravé straně najdeme.

popis

Klasicistní socha pochází z roku 1885. Autorem je pravděpodobně Ignaz Kunstner. Socha sv. Jana Křtitele stojí na třídílném podstavci klasicky profilovanými členícími prvky a s vpadlými zrcadly na bocích a konkávně vykrojenými rohy. Základ tvoří pískovcové štuky vpředu s přístupovým schodištěm ze tří stupňů. Na zadní straně hlavice podstavce je vytesáno jméno „Ignaz Kunstner“ což je pravděpodobně autor díla. Kompozice sochy sv. Jana Křtitele