Pozdně barokní patrový dům z 2. pol. 18. stol. V 19. stol. prošel klasicistními úpravami. Kvalitní ukázka pozdně barokní městské zástavby. V dnešní době zděný patrový objekt s polovalbovou mansardovou střechou. Dům uzpůsoben pro trvalé bydlení, v přízemí provozovna. Kulturní památka od r. 1965.
Pozdně barokní dům v Zákupech
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Město Zákupy leží na silnici č. 268, vedoucí z České Lípy do Mimoně a Mnichova Hradiště. Barokní dům najdeme v centru města na náměstí, po levé straně při výjezdu z náměstí směrem na Mimoň.

historie

Pozdně barokní patrový dům pochází z 2. poloviny 18. století. V 19. století prošel klasicistními úpravami. Objekt je dokladem barokní měšťanské zástavby. Součástí areálu domu je zděná brána s vjezdem se stlačeným obloukem. Dům je kvalitní ukázkou pozdně barokní městské zástavby s vysokou výpovědní hodnotou.

popis

Areál se nachází v jižní frontě náměstí, na nároží s Mimoňskou ulicí. Dům v dnešní době tvoří zděný patrový objekt s polovalbovou mansardovou střechou stojící na obdélném půdorysu. Kryta je taškami. Ve střeše najdeme dva vikýře – volská oka. Ve štítě vidíme dvě okna. Boční stěna je se třemi okenními osami. Podélná stěna s pěti okenními osami v patře. Patro je pak odděleno kordonovou římsou. Stěny domu jsou členěny lisenami, v nároží se nachází