Časně slovanské, lehce opevněné nížinné sídliště nejasného rozsahu bylo zřejmě předvelkomoravským mocenským ústředím olomoucké sídelní aglomerace, obývané vládcem a kmenovou aristokracií. Hradisko zničené na počátku 9. stol. bezestopy zaniklo a později jej zcela pohltila moderní zástavba.
© Luděk Vláčil 08/2017
Graficke pismenko Na pravém břehu řeky Moravy, původně na mírném návrší, dnes v zastavěném prostoru olomouckých předměstí Nové Sady a Povel, asi 2 km jižně od historického jádra Olomouce, se nacházelo nížinné, lehce opevněné hradiště. Toto časně slovanské sídliště, opevněné palisádou či hradbou z dřevěno-hliněnou konstrukcí, nejasného rozsahu bylo zřejmě předvelkomoravským mocenským ústředím olomoucké sídelní aglomerace. Tomu nasvědčují četné nálezy luxusní povahy z prostředí vyšších společenských vrstev z konce 7. a z 8. století, nalezené při záchranném archeologickém výzkumu v letech 1986-1987 vedeném J. Bláhou. O tomto důležitém mocenském centru obývaném vládcem ...
Luděk Vláčil - zdroj: Kamenný klíč - Staroslovanské hrady- Slovanská hradiště v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, R. Abušinov a K. Sučková 2005., Encyklopedie hradišť na Moravě a ve Slezsku Miloš Čižmák, Libri., 4.8. 2017