zámek Beckov

Kúria Beckov, kúria Kolárovec
Kúria (skromnější sídlo šlechty na Slovensku) pod hradním bradlem vznikla snad někdy v 17. stol. a v 2. třetině 19. stol. došlo k rozšíření. Po celou známou historii sloužila jako hostinec s ubytováním. Mnohokrát byla upravována, naposled v letech 2004-2007 pro potřeby penzionu.
© Luděk Vláčil 06/2014
Graficke pismenko Obec Beckov leží na západním Slovensku v Trenčianském kraji v okrese Nové Mesto nad Váhom. Přímo nad obcí se na příkré skále tyčí mohutná zřícenina krásného hradu, který je bezesporu největší turistickou atrakcí. Druhou největší stavbou je klášter františkánů s kostelem sv. Josefa Pěstouna. Dalšími sakrálními stavbami jsou evangelický kostel a kostel sv. Štěpána krále. V Beckově je ovšem mnohem více památek, například některé kúrie (skromnější sídlo šlechty) - kúria Ambrovec č. p. 16, v níž je umístěno muzeum, kúria Dubnických č. p. 3 s výrazným nárožním arkýřem, kúria Starobinec č. p. 28., kúria Medňanských č. p. 5. a přímo pod hradním bradlem stojící dvoukřídlá kúrie Kolárovec č. p. 20 sloužící jako penzion s názvem Kúria Beckov.

historie

V minulosti byl Beckov významným opevněným trhovým městečkem, které svého času patřilo k sídlům s největším počtem zemanských a vyšších šlechtických rodin v celém Uhersku, jež se zde usadily po útěku z jižního Uherska, které obsadili Osmanští Turci. Proto v Beckově vzniklo i množství kúrií (skromnější sídlo šlechty na Slovensku). V 19. století se jich na území dnešní obce mělo nacházet až okolo deseti. Většina kúrií již zanikla, ale některé se

Luděk Vláčil- zdroj: 700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídel a pevností - Ján Lacika, Ikar 2010.,http://www.kuriabeckov.sk/main.php? a další, 17.1. 2017