Muzeum pedagoga, spisovatele a archeologa Eduarda Štorcha (1878-1956) bylo v Lobči zřízeno v srpnu 2010 v budově obecního úřadu. Přibližuje jednak Štorchovu osobnost a jednak je tu expozice ze života pravěkých lidí s ukázkami lovu mamuta, obydlí, skalních maleb, způsobu opracování pazourků apod.
Lobeč - Muzeum Eduarda Štorcha
© Jiří Špaček, 08/2016
Graficke pismenko Nevelká obec Lobeč je prvně doložena r. 1323 a nyní má necelých 150 obyvatel. Prochází jí silnice II/273 z Mělníka přes Mšeno směrem na Doksy. Nejbližší železniční zastávka Skramouš na regionální trati 064 z Mladé Boleslavi do Mšena a Mělníka je vzdálena 2,5 km po modré značce, která obcí prochází ze Mšena přes Nosálov k rozhledně na Vrátenské hoře. Muzeum Eduarda Štorcha se nachází v budově obecního úřadu ve stráni naproti pivovaru, přístup k němu je ze silnice označen. Dalším pozoruhodnostem Lobče, tedy zámku, kostelu a pivovaru, jsou věnována samostatná hesla.
7.9. 2016

historie

Eduard Štorch (1878 Ostroměř – 1956 Praha) byl český pedagog, spisovatel a archeolog. Proslul svými povídkami a romány situovanými nejčastěji do období doby kamenné a bronzové. Jeho nejznámější dílo nese název Lovci mamutů. Jako pedagog působil Štorch nejprve na Hradecku, později na Mostecku a nakonec v Praze. V době Rakouska-Uherska byl pro své vlastenecké postoje a projevy často překládán. Byl významným představitelem reformního pedagogického

Jiří Špaček (zdroj: stránky cs.wikipedia.org), 7.9. 2016

Mělník  (ME)