Hrady.cz
Kaple sv. Eustacha postavena roku 1712 velkovévodkyní Annou Marií Františkou Toskánskou. Původně sloužila jako poustevna, přestavěna na kapli. Po válce se začal budovat vojenský prostor a nejvíce kaple utrpěla při obsazení prostoru sovětskými vojsky. V letech 2012 až 2013 proběhla její oprava.
Eustachova kaple v Borečku u Mimoně
© Pavel Vítek 09/2015
Graficke pismenko Osada Boreček, část spojených obcí Ralsko, leží asi 2 km jižně od Mimoně při silnici na Doksy. K Eustachově kapli se dostaneme nejsnáze, když při cestě od Mimoně zastavíme vpravo na okraji lesa a vydáme se po účelové cestě. Za závorou se cesty rozdvojují, vpravo vede cesta do obce Brenná. Z cesty vedoucí vlevo asi po 100 metrech odbočíme vpravo a po pár krocích Eustachovu kapli uvidíme.

historie

Kaple více méně lidově zvaná Eustachova se správně nazývá kaple sv. Eustacha, sv. Huberta a sv. Jiljí v Borečku. Kapli nechala v roce 1712 vystavět velkovévodkyně toskánská Anna Marie Františka, žijící na zámku v Zákupech. Původně sloužila jako poustevna. Později byla přestavěna na barokní kapli a zasvěcena sv. Eustachovi, patronu lovců. Traduje se, že nese jméno po prvním poustevníkovi, který kapli spravoval. Kaple byla před 2. světovou válkou

Pavel Vítek – zdroj: Matoušek P. bývalý vojenský prostor Ralsko, obce živé i zaniklé, 2005., 22.9. 2015

pověsti

Za židovských válek v letech 69 až 79 po Kr. se vyznamenal neobyčejnou udatností šlechtic Placidus. Stejně vynikl ve válce proti Dákům v letech 98 až 117 po Kr., začež ho císař jmenoval velitelem jízdy. Placidus byl znám jako pronásledovatel křesťanů. V mírových dobách velmi rád chodil na lov. Jednoho dne narazil na stádo jelenů, z nichž nejsilnější se odloučil a utíkal do lesa. Placidus jelena pronásledoval. Po dlouhé honbě zahlédl jelena na

popis

V letech 2012 až 2013 proběhla oprava kaple, která je v majetku farnosti Mimoň. Na opravě spolupracoval majitel pozemku, Vojenské lesy a statky s. p., divize Mimoň. Farníci převzali další údržbu obnovené kapličky. Kaple má otevřené průčelí. Po stranách je na pantech zavěšena mříž. Má klenutou klenbu v barokním stylu. Stěny zdobiliy fresky, v současnosti stále velmi poškozené. Uprostřed se nachází torzo kamenného stupňovitého oltáře a na bočních