Přírodní památka Králky byla vyhlášena r. 1987 k ochraně pískovcových a slepencových skalních útvarů, nacházejících se asi 1 km severovýchodně od obce Lukov ve Zlínském kraji. V 19. stol. byly oblíbeným výletním místem šlechtického rodu Seilernů.
vytesané sedačky a schody
© Luděk Vláčil 06/2015
Graficke pismenko Přírodní památka Králky je poměrně známá a hojně navštěvovaná turisty díky blízkosti hradu Lukov. Nejkratší cesta k památce je z nedaleké obce Lukov, na jejímž konci je parkoviště k hradu. Králky tvoří pískovcové a slepencové skalní útvary s vytesanými sedačkami, které zde zřejmě nechal v 19. století vytvořit šlechtický rod Seilernů ze zámku Lešná pro své zdejší časté výlety. Podle lidové pověsi na nich zasedalo takzvané valašské lovčí právo. Přes Králky prochází skalní rozsedlinou zeleně značená naučná stezka Lukov vedoucí od přírodní památky Brzová k hradu Lukov, k němuž je to odtud asi 200m.
Luděk Vláčil - Zdroj: http://nature.hyperlink.cz, a další., 23.6. 2015

popis

Přírodní památka Králky se nachází na vrcholu hřebenu v jižním úbočí Hostýnských vrchů v nadmořské výšce 400 až 478 m asi 1km od obce Lukov. Památka byla vyhlášena 16. 4. 1987 na ploše 2,5329 ha z důvodu ochrany skalních útvarů tvořených pískovcovými a slepencovými paleogenními lavicemi lukovských vrstev. Největší ze skalních útvarů Králek má při dolním okraji délku okolo 38 m a dosahuje výšky 10 m. V horní části slepencových skal se nachází