Barokní kostel sv. Václava z r. 1735 na náměstí v Žinkovech nahradil gotickou stavbu, která rok předtím s částí městečka vyhořela a je doložena od r. 1352. Autorem projektu je patrně Fr. Ignác Prée, bohatou sochařskou výzdobu kostela i okolí vytvořil Lazar Widmann.
Kostel sv. Václava
Celkový pohled
Graficke pismenko Ves Žinkovy je prvně zmiňována r. 1177, ale již od 13. stol. byla trhovým městečkem. Historický status městyse byl obnoven r. 2006. Žinkovy leží asi 6 km západně od Nepomuku na silnici II/191, která spojuje Nepomuk s Nýrskem a státní hranicí u Svaté Kateřiny. Městysem, který proslavil především romantický zámek (viz samostatné heslo), prochází dálková turistická, zeleně značená trasa spojující Neurazy a lázně Letiny. Oblast leží mimo železniční síť, nejbližší nádraží je v Nepomuku.
26.5. 2016

historie

Na vyvýšeném místě na náměstí v Žinkovech, tam, kde stojí dnes kostel sv. Václava, býval v době stavby nedalekého hradu Potenštejna (viz samostatné heslo) gotický kostelík. Je pravděpodobné, že pod gotickou stavbou stával kostel z dob ještě starších. Doklady o tom lze najít u severozápadní zdi dnešního kostela, kde byla r. 1912 vykopána jáma k hašení vápna pro bílení a na jejím dně bylo nalezeno zdivo asi 75 cm široké, do jámy vstupující a z ní

Jiří Špaček (s využitím webových stránek městyse Žinkovy), 29.5. 2016