Chantilly je zámek ve francouzském městě téhož názvu. Komplex se skládá ze dvou spojených budov: Petit Château, který byl postaven kolem r. 1560 pro Anne de Montmorency, a Grand Château, který byl zničen během francouzské revoluce a přestavěn v r. 1870.
Graficke pismenko Chantilly je město, které obklopují rozlehlé lesy v severovýchodní části metropolitní oblasti Paříže ve Francii v departmentu Oise a regionu Hauts-de-France. Od centra Paříže je vzdáleno 28,4 km. Chantilly je spojováno většinou s koňskými aktivitami a chovem koní.
K zámku Chantilly se dostanete z vlakové stanice Gare du Nord asi za půl hodiny. Vystoupíte ve stanici Chantilly-Gouvieux. Z této stanice se k zámku dostanete pěšky nebo autobusem Cariane ve směru na Senlis.

historie

Zámek Chantilly je jeden z nejlépe dochovaných zámků ve Francii. Původně to bývala kamenná pevnost. Zámek v současnosti uchovává různé sbírky, nabízí se vám procházka po nádherném zámeckém parku nebo stáje Grandes Ecuries. V 15. století zámek patřil rodu Montmorency. Brzy byl přestavěn a rozšířen. Když sem roku 1543 přijel císař Karel V., byl tak nadšen, že za zámek nabízel výměnou jakoukoli ze svých provincií. Roku 1632 skončil vlivný člen rodu