hrad Kamenica

Kamenický hrad
Zřícenina hradu založeného v 1. pol. 13. stol. baronem Dietrichem. V l. 1532-1540 byl hrad v držení Jeremiáše Laského. Po povstání proti Ferdinandovi Habsburskému byl r. 1556 hrad dobyt a zpustl. Poté byl použit jako zdroj materiálu pro stavbu lihovaru. Dnes je hrad v péči sdružení Kamenná veža.
Pavel Dolanský
Graficke pismenko Kamenický hrad se nachází na severovýchodním Slovensku nad obcí Kamenica, ležící na severozápad od okresního města Sabinov, na holé vápencové skále v pohoří Čergov. Kamenický hrad patří mezi nejrozsáhlejší hradní areály Slovenska. Nejlépe se k hradu dostanete z obce Kamenica, od jejíhož okraje je to k hradu asi 1,5 km.

historie

Hrad nechal postavit v 1. pol. 13. stol. baron Dietrich. V roce 1270 je v listině zmiňováno území pod hradem, které uherský král Štěpán V. daroval Dietrichovým synům. První přímá písemná zmínka pochází z roku 1306, kdy se synové Rikolfa dělili o majetek po otci. Kamenický hrad obdržel jeho stejnojmenný syn. Ten byl zakladatelem rodové větve Tarczay (z Torysy, ale také Tarköi), která hrad držela téměř po celou dobu jeho existence. Rod se od hradu

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.kamennaveza.sk , Encyklopedie Slovevenských hradů, 29.8. 2015