Moje místa 0
Dochovaná čtvrtina vodního okrouhlého tvrziště obklopeného příkopem a valem. Dvůr jako součást majetku kláštera Sv. Pole byl založen v r.1274, v r.1378 je zde zpráva o rozšiřování příkopů a jde tedy o nepřímé potvrzení existence tvrze. Tvrz nejspíš zanikla při husitském tažení na klášter v r.1420.
Graficke pismenko První zmínka o vsi Očelice je z roku 1378 a týká se sporu mezi opatem kláštera Svaté Pole Petrem a správcem klášterního dvora v Očelicích Petrem z Holohlav. V této zprávě je nepřímo zmíněna tvrz, když se v ní uvádí rozšiřování příkopů v Očelicích, které pravděpodobně patřily k tvrzi. Přímá zmínka o očelické tvrzi neexistuje. Byla zřejmě sídlem správců klášterního dvora a patřila klášteru Dobré Pole. V roce 1392 se jako správce uvádí bratr Martin. Tvrz nejspíš zanikla na podzim roku 1420 při tažení husitů, kteří táhli přes Očelice na klášter Svaté Pole. Klášterní majetek byl v průběhu husitských válek sekularizován. ...
Petr Nožička, čerpáno z:Musil Svoboda, Hrady, zámky, tvrze okresu Rychnov nad Kněžnou, Grantis Ustí nad Orlicí 1998, Encyklopedie českých tvrzí II, Argo 2000, Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI,Nakladatelství Svo, 30.5. 2014

popis

Z původního vodního okrouhlého tvrziště obklopeného příkopem a valem se do dnešních dnů dochovala čtvrtina valu na jihovýchodní straně tvrziště a na západě zůstala malá část příkopu, který je dnes využíván jako rybníček.
    Petr Nožička, čerpáno z: Musil Svoboda, Hrady, zámky, tvrze okresu Rychnov nad Kněžnou, Grantis Ustí nad Orlicí 1998, 30.5. 2014