Historické jádro města Moravská Třebová je od r. 1980 městskou památkovou rezervací, a to zejména pro soubor pozdně gotických a renesančních měšťanských domů s mázhausy a renesanční zámek (památka evropského významu), dále renesanční radnice s věží, kostel Nanebevzetí Panny Marie a zbytky opevnění.
náměstí TGM - radnice, morový sloup
Graficke pismenko Renesance jakoby začínala i končila v Moravské Třebové. Historické jádro města, které je od r. 1980 městskou památkovou rezervací, bylo vystavěno z kamene v době, kdy se na území Moravy rozmáhala renesance, a tak na náměstí TGM a v jeho těsné blízkosti turista najde řadu pozdně gotických a renesančních měšťanských domů s klenutými mázhausy (mázhaus = velká síň, zabírající v přízemí domů přední část, která byla užívána k výčepu piva či provozování obchodu nebo řemesla), byť se některé vlivem živelním katastrof ukrývají za novějšími fasádami. Za pozornost na náměstí stojí především renesanční radnice s věží, pod kterou se dá projít ...
Martin Višňa, 24.5. 2012

historie

Město Moravská Třebová založil v polovině 13. století český šlechtic Boreš z Rýzmburka, nejstarší písemná zmínka pochází z roku 1270. Řada historických staveb v MPR připomíná dobu hospodářského rozkvětu a vysoké kulturní úrovně města za vlády pánů z Boskovic – první období rozkvětu nastalo za Ladislava z Boskovic po roce 1485. Po ničivých požárech v letech 1509 a 1540 bylo město rozšířeno, nové budovy byly stavěny z kamene a cihel a bylo také

E. Horáková podle wikipedia.org, 14.10. 2012