Kamenný čtyřobloukový most, překračující Ploučnici těsně pod jejím soutokem s Panenským potokem. Vznikl zřejmě po roce 1620 pro spojení zámku s parkem na druhém břehu řeky. Rozšířen r. 1664, opraven po povodních (1805 a 1881) a požáru (1806). Po roce 1945 zchátral, v l. 2006–2010 obnoven.
Graficke pismenko Most přes Ploučnici poblíž jejího soutoku s Panenským potokem je poprvé zmiňován roku 1620. Tehdy ještě dřevěný most poskytl úkryt majiteli mimoňského panství Janu Müllerovi z Mülhausenu, když jej 21. listopadu 1620 pro účast na stavovském povstání přijely zatknout císařské oddíly. Krátce poté byl pravděpodobně přestavěn do kamenné podoby a roku 1664 rozšířen na tři oblouky, jako kamenný je bezpečně zakreslen v městských plánech z roku 1770, kdy řeka protékala pod třetím obloukem. Roku 1806 byl most poškozen při povodni, o rok později při velkém požáru Mimoně a roku 1881 opět při povodni. Nejpozději od roku 1877 je tok Ploučnice směřován na prostřední ...
Zany, podle Mimoňského zpravodaje, prosinec 2009, 3.9. 2012

popis

Čtyřobloukový most je kamenný, o celkové délce 55 m a šířce 4,5 m (při pilířích je poněkud širší), samotná nosná konstrukce je dlouhá 40 m. Hlavní oblouk má výšku 3,18 m a světlost 10,8 m, tři inundační oblouky světlost 11,56, 9,1 a 5,6 m. Oblouky jsou vyzděny z pískovcových kvádrů, mostovka má povrch z čedičové dlažby a římsy z pískovcových desek. Plný zděný parapet je z důvodu ochrany před povodněmi kombinován odstranitelným ocelovým zábradlím.