Podkova

vojenská pekárna
Klasicistní budova bývalé vojenské pekárny byla postavena r. 1809. Byla vestavěna do pětibokého barokního tzv. Locatelliho bastionu (Locatelli byl prvním velitelem pevnosti) z let 1659–76. Dnes je zde restaurace a galerie. Památkově chráněný objekt je ukázkou bývalého pevnostního opevnění města.
Olomouc - Podkova
© Ivo Rozehnal, 10/2011
Graficke pismenko Budova bývalé vojenské pekárny v Olomouci je klasicistní stavbou z roku 1809. Stavba byla vestavěna do pětibokého barokního tzv. Locatelliho bastionu (Locatelli byl prvním jmenovaným velitelem pevnosti Olomouc v r. 1655). Samotný bastion vznikl v letech 1659–76. V letech 1924–26 byl částečně zbourán. Svou slávu mohl opět zažít v roce 1945, kdy zde byla umístěna pancéřová střílna. Dnes v jeho prostorách nalezneme letní kino a v prostorách bývalé pekárny, která svým interiérem připomíná zámeckou stavbu a její účel byl ryze obranný, se nachází restaurace a významná galerie. Objekt je památkově chráněn a je ukázkou bývalého opevnění města.
Ivo Rozehnal - zdroj web restaurace a infotabulka z místa, 7.10. 2011