Malý památník byl postaven na připomenutí padlých v prusko-rakouské bitvě, která se odehrála 15. 7. 1866 u Tovačova. Památník připomíná, že na místě spočívají ostatky 108 rakouských a jednoho pruského vojáka.
Pomník padlým z prusko-rakouské bitvě 1866 u Tovačova (v pozadí věž zámku Tovačov)
© Ivo Rozehnal, 09/2011
Graficke pismenko Asi 400 m východně od hojně navštěvované mohyly – památníku padlým v prusko-rakouské bitvě z 15. 7. 1866, známé jako bitva u Tovačova, leží v polích malý památník připomínající též tuto událost. Jak je na pomníku uvedeno, spočívají zde ostatky 108 rakouských a jednoho pruského vojáka.
Ivo Rozehnal, 28.9. 2011

Historie lokality Bezedný důl
    Lokalitě, v níž leží pomník padlým v prusko-rakouské bitvě (r. 1866) se říká Bezedný důl, patrně proto, že zdejší oblast byla dříve samá slať. Močály byly časem přetvářeny v rybníky, později byly rybníky vysoušeny.
    11.1. 2012
    Bitva u Tovačova a Dubu nad Moravou
    V bitvě se r. 1866 střetlo pruské a rakouské vojsko. Průběh bitvy odpovídal nedostatkům na rakouské straně, zejména ve výzbroji (zastaralý typ pušek pěšáků), způsobu boje a obsazení velitelského sboru. Pruská armáda generála Malotkiho tak v předposledním střetu prusko-rakouské války porazila pluky pěší brigády generálmajora Rothkircha. Po bitvě, trvající asi dvě hodiny, zůstalo na bojišti ležet na 500 vojáků z obou vojsk.
    11.1. 2012

O Bezedném dole
    O místě se vyprávějí ledasjaké historky; třeba že se tu propadnul celý mlýn, nebo že se v místě propadlo a navždy tu zmizelo celé vojsko.