Empírový skleník a dům zahradníka uzavírají původní nejstarší část zámeckého parku na západní straně. Vznikly roku 1820 v návaznosti na úpravy někdejší rovinné francouzské zahrady západně od městečka na součást anglického parku. Dodnes slouží původnímu účelu.
Východní stěna skleníku, vpravo dům zahradníka

Palmový skleník zámeckého parku v Opočně

Graficke pismenko Rozlehlá budova palmového skleníku a zahradnického domu uzavírá na severozápadě rovinnou část opočenského zámeckého parku, původní zahradu z přelomu 16. a 17. století. Skleník vznikl při její přeměně na součást anglického parku roku 1820. Pozoruhodná je zejména jeho jihovýchodní stěna, otevřená do parku. Tvoří ji dřevěná konstrukce, vyplněná skleněnými lamelami, které propouštějí sluneční světlo do interiéru skleníku.
Skleník i zahradnický dům prošly v nedávné době rekonstrukcí, dodnes slouží původnímu účelu.