Druhé z protějškových sousoší na dnešním Trčkově náměstí bylo postaveno roku 1731. Je věnováno ochránci proti ohni. Autorem je Braunův starší žák Jiří František Pacák, který je pojal v duchu dynamického baroka. V souvislosti s rekonstrukcí náměstí bylo v nedávných letech důkladně opraveno.
Sousoší od východu

Sousoší svatého Floriana v Opočně

Graficke pismenko Druhé z protějškových sousoší na dnešním Trčkově náměstí bylo postaveno roku 1731. Je věnováno ochránci proti ohni, svatému Florianovi. Jeho sochu obklopují andílci, pověření vlastním prováděním hasební činnosti. Autorem je Braunův starší žák Jiří František Pacák (1670?–1742), který je pojal v duchu dynamického baroka. V souvislosti s rekonstrukcí náměstí bylo v nedávných letech důkladně opraveno. Stejně jako protější sousoší sv. Jana Nepomuckého (viz heslo) ho obklopuje balustráda.
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979 a http://www.opocno.cz/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=95&Itemid=191, 8.10. 2011

Svatý Florián (Florián z Lorchu)
    Sv. Florián je katolický mučedník a svatý. Je patronem hasičů a profesí, která souvisejí s ohněm – pekařů, hrnčířů, hutníků, kominíků. Zobrazován bývá v oblečení římského důstojníka s nádobou na hašení, případně přímo hasící požár. Jeho sochy se vztyčovaly na ochranu proti požárům. Svatý Florián se podle legendy narodil v 2. pol. 3. stol. v Zieselmaueru nedaleko Vídně a stal se římským vojákem. Sloužil jako vedoucí kanceláře místodržícího v