Konvent založený s přispěním Ludwiga von Colloredo-Wallsee roku 1674 byl zřejmě první stavbou nového opočenského náměstí. Postaven 1676–77 podle projektu řádového architekta P. Bruna, opraven po požáru 1733. Křížová chodba a mariánská kaple z roku 1761.
© Luděk Vláčil 06/2016
Graficke pismenko Areál kláštera se nachází na severním konci velkého (Kupkova) náměstí. Přímo u něj lze parkovat a nachází se tu stanoviště linkových autobusů. Konvent a zahrada jsou zcela nepřístupné, do interieru kostela lze nahlédnout přes mříž. Přístupný je při bohoslužbách, které se tu konají vždy ve středu, pátek a sobotu od 18.00, ve čtvrtek od 7.30.

Kapucínský klášter s kostelem Narození Páně v Opočně
    Klášter byl založen podle usnesení provinciální kapituly z roku 1673 zřejmě jako jeden z příspěvků kapucínů k boji proti v kraji silně rozšířenému protestanství. Díky podpoře majitele panství, jímž byl hrabě Ludwig von Colloredo-Wallsee (1631–93) mohl být položen základní kámen 30. 6. 1674. Stavba, situovaná do severovýchodní části tehdy nově vznikajícího velkého opočenského náměstí (dnes Kupkovo), proběhla podle projektu řádového architekta P.

Ivan Grisa, dle Vlček - Sommer - Foltýn: Encyklopedie českých klášterů, Libri 1997, 18.9. 2011