Roubený dům, kde se podle nálezů keramiky žilo již ve 13. stol. Přibl. od pol. 18. stol. má dům dnešní podobu. Dům byl r. 2008 ve velmi špatném stavu zakoupen panem Pavlem Střihavkou a za spolupráce s muzeem v Rychnově byl opraven. Byl zde nalezen obraz Panny Marie, jenž má svou legendu.
Opočno čp. 55

Roubený dům čp. 55, Opočno

Graficke pismenko Roubený dům čp. 55, který stojí naproti zvonici. Ještě na začátku roku 2008 tento dům (jeden z nejstarších v Opočně) křičel o pomoc. Marně! Začalo se mluvit o tom, že až „konečně spadne“, vyroste tam krásné parkoviště. Pavel Střihavka ho koupil za pět minut dvanáct. „Spíš pět minut po dvanácté. Stav byl katastrofální, špatná střecha, všude zatékalo. Stáří? Našla se tu keramika z 13. století, už tehdy tu byl život. A zhruba od poloviny 18. století stojí dům v dnešní podobě,“ sděluje Pavel Střihavka, který při rekonstrukci spolupracoval s rychnovským muzeem. Hradební příkop a domky, které ho lemují, němí svědkové dávno zašlých dob, nesou ...
Pavel Strihavka , 11.6. 2011

pověsti

Dům U Zvonice má svou legendu. Asi tak v druhé polovině 18. století žila v tomto domě paní, která sloužila v opočenském zámku. Byla sama a neměla snad ani žádné příbuzné. Jednoho dne zemřela a dům osiřel. Od té chvíle se však začala dít podivná věc. Noc co noc vycházelo z domu tajemné světlo. Sousedé se ze začátku báli, ale pak si několik nejodvážnějších dodalo odvahy a domluvili se, že večer přijdou té záhadě na kloub.Vstupní dveře nebyly

skanzen
     Rychnov nad Kněžnou  (RK)