tvrz Hrádek

Katrštejn
Zaniklá tvrz, o níž chybějí jakékoliv písemné prameny pravděpodobně vznikla na přelomu 13.–14. století. Pouze v 15. století písemné prameny dvakrát zmiňují místo s názvem Hrádek (louky, pustiny). Lze se tedy domnívat, že v tu dobu již byla tvrz zaniklá.
V sousedství plošiny je lesní školka a vodárna, podle níž se nejlépe najde místo, kde stávala tvrz.

Hrádek (Katrštejn)

Graficke pismenko Místo zaniklé tvrze či hrádku se nachází vlevo od lesní cesty (modrá turistická značka) vedoucí z Hrádku do Řetůvky, zhruba 1 km východně od vsi Hrádek. Dobrým orientačním bodem je vodárna stojící vlevo od cesty, v jejíž sousedství při důkladné zkoumání nalezneme plošinu bez porostu, což je místo, kde tvrz stávala, dnes bez patrných stop. Toto místo se lidově nazývá Katrštejn. Pravděpodobnost, že by tento název patřil tvrzi lze vyloučit, neboť poprvé je doložen až v roce 1785. Jakékoliv písemné prameny o tomto hrádku chybí. Zprávy máme pouze o okolní lokalitě – v roce 1432 se uvádějí louky pod Hrádkem, v roce 1471 pak pustiny na Hrádku. Podle těchto ...
Jan Švejkar, Prameny: Musil, F., Hrady, tvrze a zámky okresu Ústí nad Orlicí, 1995, s. 30-31; , 29.5. 2011