Hrady.cz
Kostel, r.1329 postoupen Janem Lucemburským křížovníkům s červenou hvězdou (ve správě řádu do dneška). Vypálen za třicetileté války. R. 1656 přistavěna věž (sloužila též jako strážní). V l. 1702–1715 kostel barokně přestavěn (stavitel F. Fortini). V l. 1973–1976 instalováno šest nových zvonů.
kostel od JV
Graficke pismenko Na místě dnešního Chrámu sv. Petra a Pavla stával již v průběhu 13. stol. dřevěný kostelík, který byl nahrazen přibližně v 2 pol. 13. stol. kamenným jednolodním kostelem v románsko-gotickém stylu (jak vyplývá ze studie Dr. Jana Šťovíčka). Stavbu zadala patrně správa královského křivoklátského panství, ke kterému Unhošť tehdy patřila. Kostel je prvně zmiňován v listině z 19. 10. 1329, kdy byl postoupen králem Janem Lucemburským rytířskému řádu křížovníků s červenou hvězdou v Praze. V rukou řádu byl kostel prakticky až do dnešních časů, výjimku tvořilo jen husitské období, kdy byl ve správě kališníků. R. 1661 se sem vrátili faráři z řádu ...
28.5. 2011

historie

Původní gotický kostel sv. Petra a Pavla, který byl postaven v první třetině 14. století, je dominantou města Unhošť a zároveň zdejší nejstarší památkou. První zpráva o něm se nachází v listině krále Jana Lucemburského z 19. října 1329, kterou panovník postoupil kostel s příslušným právem podacím Rytířskému řádu křížovníků s červenou hvězdou v Praze. V rukou tohoto řádu se unhošťská fara udržela s výjimkou kališnické césury až do dnešní doby. V

rodo chrozit - podle E. Pocheho Umělecké památky Čech , 23.5. 2011