V r. 1882 baron Richard Drasche z Wartinbergu nechává postavit lovecký zámeček v alpském stylu nedaleko vsi Ráby. V minulém století sloužil jako Ústav pro mentálně postižené. Sociálnímu ústavu byla postavena v r. 2000 v Rábech nová budova a dnes zámeček slouží jako Muzeum perníku a centrum pro děti.
Strana zámečku s pavlačí
Graficke pismenko Panství získává v roce 1881 baron Richard Drasche z Wartinbergu a nechává zde v roce 1882 postavit lovecký zámeček v alpském stylu. V minulém století sloužil jako Ústav pro mentálně postižené. Sociálnímu ústavu byla postavena v roce 2000 v Rábech nová budova a dnes zámeček slouží jako Muzeum perníku a centrum pro děti. V průběhu posledních 20 let někdy dochází ke zkreslení a záměně s původně renesančním loveckým zámečkem z dob Pánů z Pernštejna ve stejné obci, který byl v demoličním stavu, a který je dnes zrekonstruovaný a navrácen do podoby přelomu 19. a 20. století.
Petr Nožička, 8.6. 2011

popis

Lovecký zámeček v alpském slohu, západně pod hradem Kunětická Hora. Stavba je dřevěná a stojí na kamenném soklu. Na západě je vyřezávaná pavlač, na východě budovu zdobí dva patrové rizality.
    Petr Nožička, čerpáno z: kol A-Z na cesty Hrady a zámky v Čechách. Olympia, Praha 1986, 21.4. 2011