Opevněný středověký palác postavený v druhé pol. 11. stol. Sídlo maurské dynastie. V r. 1118 rezidence Aragonských králů. Nejstarší stavba je Troubadourova věž. V současnosti je v paláci Aragonský regionální parlament. Palác je na Seznamu světového dědictví UNESCO
Palác Aljafería v Zaragoze ve Španělsku
© Pavel Vítek 06/2005
Zaragoza je město v historické části Španělska, v Aragonii, jejímž je hlavním městem. Zaragoza má necelých 700.000 obyvatel a leží v údolí řeky Ebro. Je vzdálena asi 310 km západně od Barcelony a 320 km severovýchodně od Madridu. Dálnicemi je spojena jak s oblastmi u Středozemního moře, tak s pobřežím Atlantického oceánu, ale i s hlavním městem Madridem. Palác Aljafería najdeme 1,5 km západně od katedrály Panny Marie del Pilar a 900 m jižně od velkého mostu Almozara přes řeku Ebro.
popis

Palác byl postaven za zaragozskými římskými hradbami. S rozvojem měst v průběhu staletí je nyní uvnitř města. Nejstarší stavba Aljafería je dnes známá jako Troubadourova věž. Věž je obranná stavba s čtyřúhelníkovou základnou a pěti úrovněmi, která sahá až do konce 9. století našeho letopočtu. Struktura má význam v tom, že je jediným zachovaným svědectvím velké budovy španělské islámské architektury a je příkladem stavby hispánsko-muslimské. Řešení přijatá při výzdobě Aljafería, jako je použití přímočarých oblouků, rozšířené arabesky na velké ploše a schematizace a postupná abstrakce rostlinné přírody, rozhodujícím způsobem ovlivnily umění Almoravidů a Almohadů na Pyrenejském poloostrově. V současné době je v paláci regionální parlament, zvaný Cortes, autonomního společenství Aragonie. V roce 2001 byly původní restaurované stavby Aljafería zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO

historie

Palác Aljafería je opevněný středověký palác postavený během druhé poloviny 11. století v Zaragoze. Bylo to sídlo maurské dynastie Banu Hud během éry Abu Jaffara Al-Muqtadira. Po znovudobytí Zaragozy v roce 1118 Alfonsem I. z Aragonu se stala rezidencí křesťanských králů Aragónského království. Jako královskou rezidenci jej používal Petr IV. V roce 1492 byl palác přeměněn na palác katolických monarchů. V roce 1593 prošel další restrukturalizací, když z něj byla vybudována vojenská pevnost. Prošel nepřetržitou restrukturalizací a poškozením, dokud nebyl neobvykle pro historické budovy ve Španělsku konečně obnoven ve 20. století.

Španělsko, Aragón,