Zříceniny hradu postaveného r. 1569 u břehu řeky Corrib. Po celou dobu byl domovem rodiny Blake z Menlo, a to až do r. 1910, kdy jej kompletně zničil požár, při kterém tragicky zemřela dcera majitele miss Elanor Eliza Blake. Od té doby pustnul.
od severozápadu
Od vlakového a autobusového nádraží v Galway se vydáme přes Eyre Square, což je hlavní náměstí v Galway s tzv. Kennedy parkem. Diagonálně přes něj vede chodník, který nás zavede až k Williamsgate St. Po 80 m zatočíme doprava na Eglinton St. a na první křižovatce odbočíme vpravo do Eyre St. Ocitneme se na malém podlouhlém náměstí, po kterém se vydáme. Na jeho konci odbočíme vpravo a napojíme na hlavní silnici a po ní dojdeme na první křižovatku a odbočíme doleva na Dyke Rd. Po ní se vydáme cca 800 m (po chvíli uvidíme vpravo velké parkoviště obchodního centra) až dojdeme k podjezdu pod rušnou silnici N6. Když podejdeme silnici, vlevo uvidíme ruiny Terryland Castle, které si můžeme prohlédnout jenom zvenčí. Pokračujeme stále po stejné silnici a nikam neodbočujeme asi 3 km, až se dostaneme na křižovatku ve tvaru T. Zde odbočíme vlevo. Název silnice se nám mezitím změnil na Menlo Park. Po 140 m uvidíme vlevo školu. Po dalších 250 m se silnice rozděluje a my se vydáme vlevo a už uvidíme romantizující vstupní bránu s věžičkou. Za 200 m se ocitneme u brány na pozemek, na kterém se nachází zřícenina Menlo Castle. Je potřeba přelézt tuto bránu a vydat se po louce a po dalších 200 m jste u cíle. Druhá možnost jak se na hrad dostat je dojít po pravém břehu řeky Corrib podél vysokoškolských kolejí a bývalé trasy železnice z Galway do Clifdenu a poté řeku buď přeplavat, nebo mít s sebou člun. :-)
Jan Ptáček , 24.1. 2011

Menlo Castle (Mionloch Castle)

Menlo Castle byl postaven v roce 1569 na důležité vodní cestě (řece Corrib) z jezera Lough Corrib do města Galway. Hrad byl postaven z vápence a jeho součástí byl též malý přístav. Byl hlavním sídlem rodiny Blake a to až do roku 1910, kdy hrad tragicky vyhořel. Během Cromwellových válek vlastnil Menlo Castle sir Valentine Blake, třetí baronet. Hrad mu byl zabaven cromwellovými vojáky po neúspěšné obraně Galway, které velel. Sir Valentine Blake poté zemřel ve vězení. Rodové sídlo zachránil jeho bratr sir Walter Blake – obchodník. Dne 26. července 1910 okolo páté hodiny ranní (kdy byli majiteli hradu sir Valentine, 14. baronet a jeho žena Lady Camilla Eugenia Blake v Dublinu) vypukl požár v pokoji jejich invalidní dcery (Elanor Eliza Blake) postižené revmatizmem. Tento požár se rychle šířil a miss Blake v něm bohužel našla smrt, její ostatky se nikdy nenašly. V důsledku požáru zemřely ještě dvě služebné, a to na následky skoku…  číst dále

Jan Ptáček , 9.9. 2010

Irsko,