Socha pochází z r. 1730. Pravděpodobně jde o dílo barokního sochaře Jiřího Františka Pacáka (1663-1742), žáka M. B. Brauna. Dalšími jeho díly jsou např. socha sv. Floriána na Trčkově náměstí v Opočně, sochy sv. Michala a Jiřího na hřbitově v Poličce aj.
socha sv. Františeka Xaverského detail
socha pravděpodobně od sochaře Jiřího Františka Pacáka ( 1663-1742) asi z r. 1730. Původně měla socha v ruce kříž
Graficke pismenko Socha pocházející asi z r. 1730 se nachází vlevo od silnice vedoucí ze Žirče směrem ke Zboží. Jedná se pravděpodobně o dílo významného barokního sochaře Jiřího Františka Pacáka (1663-1742). Byl žákem M. B. Brauna. Jeho další díla: socha sv. Floriána na Trčkově náměstí v Opočně, sochy sv. Michala a Jiřího na hřbitově v Poličce, mariánský sloup v Poličce, sochy sv. Jáchyma a sv. Anny v kostele ve Smiřicích, socha Bolestné Panny Marie v Bystrém.
Zbyšek Suchý, 1.4. 2011

socha, monument