Dolmen postavený 4000–3000 let př. n. l. prvními obyvateli Irska. Vrchní záklopný kámen váží 100 tun a je tak nejtěžším tohoto druhu v Evropě. Dolmen sloužil jako portál do pohřební komory ležící pod dolmenem. Dosud nebyl archeologicky zkoumán.

Historie a popis

Graficke pismenko Brownshill Dolmen byl postaven 4000–3000 let př. n. . pravděpodobně prvními obyvateli Irska. Jednalo se o vstup do pohřební komory, kam se pohřbívalo jak klasicky, tak žárově. Jelikož u tohoto dolmenu nikdy neprobíhaly archeologické vykopávky, ví se o toho o podzemní komoře velmi málo. Většina informací se odvozuje od podobných portálových hrobek v okolí.
Brownshill Dolmen je postaven ze žuly a vrchní "záklopkový" kámen váží přes 100 tun – pravděpodobně je to nejtěžší kámen v Evropě použitý na takovéto stavbě. Většina podobných portálových hrobek měla okolo postavený val, nebo byla překryta mohylou. U Brownshill Dolmen se ale žádný pozůstatek této stavby nedochoval.
    megalit, menhir
    Irsko