Moje místa 0
Pohřební kaple hrabat Kinských byla postavena v letech 1738–40. Osmiboká kaple s obdélným závěrem a čtvercovými přístavky oratoře a sakristie, sochařská výzdoba a vnitřní vybavení od Antona Brauna. Po roce 1945 byla kaple i její okolí zdevastováno.
Hlavní průčelí

Kaple svatého Jana Nepomuckého ve Sloupu

Graficke pismenko Majitel sloupského panství Josef Jan Maxmilian Kinský nechal v letech 1738–40 severně od zámku postavit centrální kapli, zasvěcenou svatému Janu Nepomuckému. Kaple sloužila jako pohřebiště příslušníků rodu až do jeho nuceného odchodu ze Sloupu roku 1945.
Kaple získala bohatou sochařskou výzdobu a vnitřní zařízení, obojí od Antona Brauna, synovce slavného Mathiase Bernharda. Roku 1828 byl v jejím sousedství zřízen pomník Filipa Josefa Kinského, zakladatele nedalekého Nového Boru. Hrabě byl toho roku v kapli pohřben (zemřel rok před tím v pražském paláci).
Po roce 1945 kaple i s okolím zchátrala. Vnitřní zařízení bylo zcela zničeno. Kinského pomník byl ukraden. Tento stav trvá dodnes.
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1981, 19.2. 2011