V sousedství bývalého popraviště nechal postavit kapli, zasvěcenou patronu odsouzenců k smrti, majitel roudnického panství Filip Hyacint z Lobkovic ve letech 1726–8. Dílo O. Broggia vyzdobil freskami V. V. Rainer.
Kaple od západu
© Ivan Grisa 03/2010
Graficke pismenko Kaple se nachází na křižovatce u obchodního domu Říp jihozápadně od centra města. Přístupná je v rámci letních nedělních prohlídek památek města (viz Hláska).

Kaple svatého Viléma v Roudnici nad Labem
    V sousedství bývalého popraviště na návrší nad centrem města dal v letech 1726–28 postavit kníže Filip Hyacint z Lobkovic kapli zasvěcenou patronu odsouzenců k smrti, svatému Vilémovi Akvitánskému. Projekt ve stylu dynamického baroka dodal litoměřický stavitel Octavio Broggio, prováděl ji stavitel O. P. Columbani. Bohatá vnitřní výmalba pochází od Václava Vavřince Reinera. Kaple má i výraznou sochařskou výzdobu, které dominuje hlavní portál s

Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.roudnicenl.cz/mesto-a-okoli/pamatky.html, 14.3. 2010

Litoměřice  (LT)