cukrovar

bývalá koželužna
Cukrovar z r. 1840 vyženil hrabě V. Mitrovský. K cukrovaru postavena v letech 1916–17 vlečka. V r. 1926 prodán rolníkům (vzniká akciová společnost), po II. sv. válce znárodněn. V r. 1991 ukončen provoz, v r. 2007 areál zbourán.
Hlavní výrobní budova u vstupní brány
Graficke pismenko Dříve koželužna, majiteli panství Dietrichsteiny 1840 přestavěna na cukrovar. V roce 1844 vyženil celé panství včetně cukrovaru hrabě Vladimír Mitrovský z Mitrovic a Nemyšle. Vyráběl se zde surový cukr v nepřetržitém provozu. R. 1896 byl cukrovar pronajat firmě Offermann a spol., majiteli cukrovaru ve Vyškově. K cukrovaru postavena v letech 1916–17 vlečka o dvou kolejích v délce 1,5 km, a z něj pak vedla do cihelny a dále na nedaleké nádraží Telnice-Sokolnice, které zbudovala berlínská firma Orenstein&Koppel, dělníci byli váleční zajatci. 9. prosince 1926 prodává hrabě Mitrovský cukrovar za 4 250 000 Kč rolníkům – vzniká Rolnický ...
Jaromír Schoffer , 21.1. 2010

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)