Pozdně barokní kostel v Teplé postaven 1762–5 na místě statyně, poprvé připomínané 1384 a přestavěné 1667–94. Projekt V. Hausmanna dokončen stavbou ambitů 1808–38. Po roce 1945 zchátral, dnes spravován z kláštera.
Kostel od východu
© Ivan Grisa 08/2009
Graficke pismenko Kostel dominuje celému městečku, dělí náměstí na severní a jižní část. Parkování možné přímo u něj. Železniční stanice Teplá na trati Karlovy Vary dolní nádraží - Mariánské Lázně se nachází na protější straně údolí Teplé, asi 500 m západně.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají v neděli (1. 4.–31. 10. od 8.30, 1. 11.–31. 3. od 11.00) a ve středu (celoročně od 16.00).

Kostel svatého Jiljí v Teplé
    Pozdně barokní kostel v Teplé byl postaven v letech 1762–65 na místě stavby, poprvé připomínané 1384 a přestavěné 1667–94. Projekt tepelského stavitele V. Hausmanna byl dokončen stavbou ambitů v letech 1808–38. Opraven loketským stavitelem J. Scherbaumem včetně dostavby věže v letech 1850–53, poslední oprava 1896. Po roce 1945 zchátral, dnes je spravován z kláštera.