Zvonice neznámé doby vzniku: buď byla součástí areálu vlastnického kostela ve vsi Mnichov, nebo byla postavena až v baroku. Tehdy vzniklo dnešní horní patro. Součást malebného kostelního areálu.
Zvonice a kostel od jihozápadu
Zvonice dominuje kostelnímu areálu, je jeho nejviditelnější součástí ze silnice I/9 i obce.
Ivan Grisa , 11.3. 2009

Zvonice u kostela svaté Barbory v Zahrádkách
    Na nízkém ostrohu nad nivou Bobřího potoka, kde zřejmě stávala ves Mnichov, zaniklá ve druhé polovině 15. století, vznikl ve druhé polovině 16. století areál kostela, hřbitova a zvonice. Posledně jmenovaná stavba může podle jedné verse souviset se starším vlastnickým kostelem, který zde spolu s tvrzí měl stát. Ve zdi u zvonice je zazděn kámen s letopočtem, který K. Kuča čte jako 1582, Kracíková a Smetana jako 1587. Nad portálem zvonice se pak

Ivan Grisa, dle K. Kuča, České, moravské a slezské zvonice a Kracíková - Smetana, Románská a gotická sakrální architektura v okrese Česká Lípa, 11.3. 2009

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)