Renesanční, barokně upravený a rozšířený kostel v prostoru někdejší vsi Mnichov, zaniklé v 2. pol. 15. stol. Nahradil starší vlastnický kostel, z něhož přežila dolní část sousední zvonice. Za závěrem na hřbitově hrobka rodu Hohenlohe-Schilingfürst.
Kostel od východu,
v pozadí helmice zvonice.
Graficke pismenko Areál kostela stojí asi 700 m jihozápadně od křižovatky silnic I/9 a I/15 (průchod mezi bytovkami), kde lze i zaparkovat a občerstvit se v jednom z motorestů. Zde se nachází i autobusová zastávka. Z centra obce (od vyhořelého zámku) sem vede červená značka (asi 1,5 km), z níž u kostela vychází odbočka k soše sv. Starosty a Mnichovské průrvě (viz hesla).
Ivan Grisa , 11.3. 2009

Kostel svaté Barbory u Zahrádek
    Renesanční, barokně upravený a rozšířený kostel v prostoru někdejší vsi Mnichov, zaniklé ve 2. pol. 15. století. Východní část kostela pochází z roku 1588, loď vznikla zřejmě po třicetileté válce. Současný objekt nahradil starší vlastnický kostel, z něhož přežila dolní část sousední zvonice. Za závěrem na hřbitově hrobka rodu Hohenlohe-Schilingfürst.
    Ivan Grisa, dle Kracíková - Smetana, Románská a gotická sakrální architektura v okrese Česká Lípa, 11.3. 2009