Barokní socha v Čechách nepříliš známé světice na vyvýšenině nad nivou Bobřího potoka. Postavena roku 1705 na náklady novozámeckých Kouniců. Dílo neznámého autora nadprůměrné kvality.
Pohled od jihu
V pozadí kostel sv. Barbory se zvonicí
Graficke pismenko Socha stojí nad zatáčkou silnice I/9 na břehu Novozámeckého rybníka. Od kostela sv. Barbory sem vede odbočka červené turistické značky. Zaparkovat lze na odbočce cesty ze jmenované silnice, nejbližší železniční stanice Zahrádky u České Lípy (trať Lovosice - Česká Lípa), asi 2,5 km severozápadně.
Ivan Grisa , 10.3. 2009

Svatá Starosta (Wilgefortis)
    Podle legendy se jednalo o dceru portugalského krále, který ji chtěl provdat za muslimského vládce Sicilie. Aby se sňatku vyhnula, modlila se za své zohavení. Poté, co jí narostl plnovous, ženich svatbu odmítl, otec ji však nechal ukřižovat. Je zobrazována v dlouhých šatech na kříži. Nejznámější české zobrazení v jedné z rohových kaplí pražské Lorety.