Kostelík Nanebevzetí Panny Marie pochází z druhé poloviny 12. století a je jediným pozůstatkem po zaniklé vsi Veveří.
© Luděk Vláčil 09/2013
Graficke pismenko Kostelík Nanebevzetí Panny Marie vznikl velmi pravděpodobně už ve druhé polovině 12. století a byl centrem vsi, která nesla jméno Veveří zřejmě daleko dříve nežli nedaleký hrad Veveří. Existuje dokonce jistá možnost, že nejstarší prokazatelná zmínka o hradu Veveří z roku 1213 se netýkala hradu, ale opevněného dvorce okolo tohoto kostela. Kamenný hrad o několik set metrů opodál by podle této teorie vznikl až v třicátých letech 13. století. Vesnice Veveří stávala v malém údolíčku za kostelem. Zničena byla zřejmě samotnými obránci hradu na počátku dvacátých let 15. století, kdy se oheň husitských válek začal šíři z Čech na Moravu a posádka hradu, ...