Moje místa 0
Renesanční dům vznikl přestavbou několika domů z pol. 14. stol., provedené v l. 1585-99 Janem z Perštejna. R. 1708 prodán Maxmiliánem z Deblína městu. Později přestavěn na obchodní bazar, od 19. stol. využíván pro potřeby úřadů. Poškozen bombardováním r. 1944, zrekonstruován v l. 1955 a 1990-2002.
nádvoří městského paláce pánů z Kunštátu
© Jan P. Štěpánek 06/2009
Graficke pismenko Dům pánů z Kunštátu je jedna ze dvou dochovaných renesančních památek v historickém jádru Brna. Původ budov spadá do poloviny 14. století, kdy zde bylo postaveno několik samostatných měšťanských domů. Jádrem tohoto komplexu na straně dnešní Dominikánské ulice se stala parcela Heralta z Kunštátu, po němž je dům dodnes pojmenován. Roku 1358 k ní připojil Petr z Kunštátu i sousední dům. Později byly domy zaknihovány jako vlastnictví pánů z Poděbrad. Přestavbu na renesanční arkádový palác uskutečnil v letech 1585-99 Jan z Pernštejna. Roku 1636 se majitelem stal zemský hejtman hrabě Julius ze Salmu a Neuburku. Odtud pochází název ...
jps7, info v budově, 12.2. 2005