Moje místa 0
Biskupský dvůr je doložen jako staré probošství brněn. kapituly r. 1306. Koncem 15. stol. stavebně rozšířen. R. 1588 jej koupil biskup Stanislav II. a pův. gotický areál dal renesančně upravit. Od r. 1818 zde sídlí Františkovo muzeum (Moravské zemské muzeum). V l. 1882 a 1888-89 provedeny přestavby.
Brno - Biskupský dvůr
Graficke pismenko Biskupský dvůr - Proboštství brněnské kapituly
Staré proboštství brněnské kapituly pod Petrovem je doloženo k roku 1306. Na konci 15. století bylo přestavěno a rozšířeno. Po koupi areálu olomouckým biskupem Stanislavem II. Pavlovským roku 1588 byla gotická starší cihlová podoba areálu překryta renesanční přestavbou stavitele Antonia Gabri na nový Biskupský dvůr s arkádovým nádvořím a renesanční bání věže s ochozem. Přestavba byla dokončena roku 1600 za kardinála Františka Ditrichštejna (1599-1635). Od r. 1818 sídlí v Biskupském dvoře Františkovo muzeum (dnešní Moravské zemské muzeum), pro jehož účely bylo v letech 1882 a 1888-1889 postaveno podél bývalých hradeb tzv. d´Elvertovo křídlo podle plánů J. Arnolda za účasti známého A. Prokopa.
Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča), 11.1. 2005