Jeden ze šesti klášterů, vzniklých v rámci vysazení Nového Města pražského Karlem IV. Komunita zanikla během 16. století, obnovena po třicetileté válce (1669), definitivně zrušena 1783. Klášter sloužil armádě, kostel upraven novogoticky 1858–63. Dnes pravoslavný chrám Narození Přesvaté Bohorodice.

kostel Zvěstování Panně Marii na Trávníčku

Graficke pismenko Tento krásný kostel stojící ve stínu majestátní bastionové pevnosti Vyšehrad je zbytkem původního kláštera servitů. Založen byl krátce po vzniku Nového Města nedaleko jeho gotických hradeb – jediný jejich dnešní pozůstatek stojí právě zde. Jeho přízvisko též dalo název přiléhající, údolím Botiče pádící komunikaci. Samotná stavba je krásnou ukázkou gotického stavitelství druhé poloviny 14. stol. (jakkoliv současný vzhled pochází až z 19. stol). V čelním průčelí stojí úzká, v nejvyšší části polygonální věž (podobná jako můžeme vidět u nedalekého sv. Apolináře a sv. Markéty). Zajímavá čtvercová loď je zaklenuta klenbou z konce 15. století – tu podepírá prostřední sloup.

bývalý konvent servitů
    Klášter servitů byl vystavěn na popud Karla IV. kolem roku 1360. Zajímavou epizodu sehrál ve víru nejprudších bojů Pražanů proti královské posádce na Vyšehradě. Z kostela byla na hrad namířena tzv. „velká puška“ – což nebylo nic jiného, než dělo. Roku 1669 byl důkladně zrekonstruován a znovu začal plně sloužit své funkci – ale ke konci 18. století (1783) zanikl spolu s množstvím dalších církevních

Kolonáda na Rajstně - výlet za krásou i poznáním

Schöenbornský letohrádek v Praze zdobí obrázky rozpustilé Venuše