Žulová barokní boží muka z roku 1713. Hranolový dřík je ozdoben tesanými, barvou zvýrazněnými nástroji Kristova umučení. Lucerna má mělkou niku, na zadní straně je česky psaný text: TOTO POST/ AWITI DAL/ SYRLIVWIHER/ NA PAMÁTKV/ VTRPENÍM/ PANUIE. Památkově chráněna jsou od roku 1958.
© Milan Caha 03/2020
Žulová boží muka z roku 1713 považují památkáři za zvláště umělecky cennou ukázku tohoto typu barokních božích muk. Sokl mají čtyřboký, zdobený psaníčky, na zadní straně je vytesána datace 1713. Poměrně nízký hranolový dřík je ozdoben tesanými, barvou zvýrazněnými nástroji Kristova umučení. Jsou zde důtky, hřeby, kleště, kladivo, a další. Lucerna má vpředu prázdnou mělkou niku, na zadní straně je vytesán česky psaný text: TOTO POST/ AWITI DAL/ SYRLIVWIHER/ NA PAMÁTKV/ VTRPENÍM/ PANUIE.
    křížek, boží muka
     Pelhřimov  (PE)