Kaplička z konce 19. století. Malá čtvercová stavba krytá taškami. V kapličce umístěna socha Zbičovaného či Bolestného Krista. Vstup do kaple znemožněn kovovou uzamčenou mříží.
Kaple se sochou Zbičovaného či Bolestného Krista ve Velenicích u Zákup
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Obec Velenice leží 4 km severně od Zákup, 8 km jižně od Cvikova a 12 km severovýchodně od České Lípy. Obec je dostupná autobusy, nejbližší vlaková zastávka je Zákupy – Božíkov, vzdálená 5 km. Kapličku najdeme asi 850 m od centra obce, od křižovatky místních silnic ve směru na Zákupy po levé straně.

popis

Kaplička pochází z konce 19. století. Jedná se o malou čtvercovou stavbu krytou taškami s nikou na jižní stěně kaple. Kaplička je prázdná, bez jakéhokoliv inventáře. Do kapličky byla umístěna z nedaleké zřícené skalní kaple socha Zbičovaného či Bolestného Krista. Odpočívající Kristus oděný jen bohatě zřasenou bederní rouškou sedí, hlavu má podepřenou pravou dlaní. Z Kristovy trnové koruny vystupují ostré železné trny, z temene hlavy trčí dosud

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)