Socha z druhé poloviny 19. století. Autor je neznámý. Stojí u brány zámeckého parku na vysokém trojdílném podstavci. Socha zhotovena ze světlého křemenného jemnozrnného pískovce. V roce 2011 proběhla restaurace sochy, vrácena na své původní místo.
© Pavel Vítek 9/2019
Graficke pismenko Město Zákupy se nachází 9 km východně od České Lípy a 7 km západně od Mimoně. Městem prochází hlavní silnice z České Lípy do Mimoně a Mnichova Hradiště. Také zde vede železniční trať č. 086 Česká Lípa – Liberec. V současnosti je nádraží Zákupy pro osobní dopravu zrušeno a je nutno používat zastávku Zákupy – Božíkov, odkud je do města ale blíž než z nádraží Zákupy. Sochu sv. Jana Evangelisty najdeme v ulici Nádražní, která vychází z náměstí východním směrem na Českou Lípu. Socha stojí u vchodu do zámeckého parku, asi 250 m od náměstí.

popis

Socha sv. Jana Evangelisty pochází z druhé poloviny 19. století. Autor je neznámý. Socha stojí u brány zámeckého parku na vysokém trojdílném, osmibokém podstavci s klasicky profilovanými členícími prvky v novogotickém slohu. Kompozice sochy sv. Jana Evangelisty vychází z mírného kontrapostu s nakrčenou pravou nohou. Hlava s dlouhými vlasy přes ramena je mírně pootočena a hledí vzhůru. V levé ruce drží rozevřenou knihu. Pravá paže je ve volném