Socha slavnostně odhalena na zahradě zdejší školy 18. června 1882. Přes různé peripetie se dožila dnešních dnů. Socha císaře je litinová a krásně zdobená. Josef II. je zvěčněn v dobové uniformě a v levé ruce drží toleranční patent.
Socha císaře Josefa II v Kunraticích u Cvikova
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Obec Kunratice u Cvikova leží 4 km východně od Cvikova a 6 km západně od Jablonného v Podještědí. Sochu císaře Josefa II. najdeme v obci nedaleko mostu přes říčku Svitávku, před mateřskou a základní školou. Přes silnici najdeme obecní úřad a hospodu.

historie

Pořízení pomníku císaře Josefa II. inicioval tehdejší starosta obce Josef Grohmann. Díky němu a dobrovolným příspěvkům místních občanů byla socha slavnostně odhalena na zahradě zdejší školy 18. června 1882. Byla postavena na památku oblíbeného císaře, který tuto ves také navštívil. Když skončila 1. světová válka, šířila se po českých zemích nenávist k Habsburkům. Vláda rozhodla, že budou odstraněny všechny pomníky, které souvisí s císařskou

pomník, památník
    Liberecký kraj